European Parliament School

Leerling

Het Grotius College is sinds 2014 een geaccrediteerde European Parliament Ambassador School, wat betekent dat er extra aandacht aan de EU wordt besteed. Zo hebben extra gemotiveerde leerlingen (de European Parliament Junior Ambassadors) de afgelopen jaren meegedaan aan het Model European Parliament en het European Youth Parliament, waar zij in de rol kruipen van een Europarlementariër. Met verschillende groepen leerlingen hebben we bezoeken gebracht aan diverse Europese instellingen in Brussel en Straatsburg. Jaarlijks organiseren we een Europa-dag. Op het programma staat een rollenspel, een informatiemarkt met door de leerlingen vervaardigde posters over Europa, een gastspreker en een afsluitende Europese lunch met gerechten uit de EU-landen die door de leerlingen zijn gemaakt.

In 2016 hadden we ook de eer om met ruim 20 leerlingen deel te nemen aan de Global Student Leaders Summit on Human Rights in Den Haag. Een fantastisch door EF georganiseerd evenement waar we kennis maakten met de kleinzonen van Mandela en Gandhi, Pulitzerprijs -winnaar Nicholas Kristoff, veel andere indrukwekkende sprekers en ruim 1.000 leerlingen uit de VS en andere delen van de wereld. Ook voor leerlingen die meer geïnteresseerd zijn in de exacte vakken zoeken we projecten en samenwerking op internationaal niveau. Door ons netwerk, waaronder de Unesco-scholen, hebben we contact met verschillende organisaties, instellingen en natuurlijk andere scholen waardoor we leerlingen nog meer mogelijkheden kunnen bieden. Bijvoorbeeld begeleiding door wetenschappers bij het maken van profielwerkstukken, gastdocenten, samenwerkingsprojecten als Model United Nations.

Euroscola 2018 (24-26 januari)

Deelname aan Euroscola in Straatsburg biedt leerlingen de mogelijkheid om in het Europees Parlement samen met leerlingen uit 20 andere EU-landen aan den lijve te ondervinden op welke manier een oplossing kan worden gevonden voor actuele onderwerpen op de agenda van het Europees Parlement en te proeven van de cultuur in Straatsburg.
Dit jaar zijn onderstaande leerlingen uit de bovenbouw afgereisd naar Straatsburg:
Abduallah Jabori, Annabel van Splunter, Dorien Klinckhamers, Douchka Kipping, Duco Bosma, Emma Allen, Hannah Teule, Iris Dooms, Janna Manse, Katelijne Alting von Geusau, Lars Vogelaar, Lonneke Steenbergen, Melvin van Dijke, Mila Post, Ottie Fetter, Pedram Safdel Golafzany, Roos de Haze, Rosa van Heel, Sascha Koh, Sjors Bartels, Steven van Heiningen, Twan Beekman, Viktoria Kuczogi en Xi Trum Hamans.

Tijdens de plenaire vergadering op 25 januari hebben de leerlingen, per groepje, een presentatie gehouden over de volgende actuele onderwerpen: "Security and Human Rights", "Europe's Future", "Migration and Integration". 

Klik op deze link om een indruk te krijgen van deze indrukwekkende bijeenkomst!
 


Daarnaast bieden de excursies aan het Museum Romagne 1418 en op de heenreis en het Slagveld van Waterloo op de terugreis relevante historische context
voor Europese samenwerking.

Podcast BNR Nieuwsradio op maandag 5 februari 2018

Leerlingen van het Grotius College gingen maandag 5 februari in gesprek met journalisten Bernard Hammelburg en Jesse Pinster van BNR Nieuwsradio over de Europese Unie.
Het migratiebeleid, Brexit (moeten wij als Nederland volgen?) en de waarde van de EU werden besproken.
Ook vertelden de leerlingen over hun eigen ervaringen in het Europese Parlement in Straatsburg: op 25 januari hebben zij daar met leeftijdgenoten uit 20 andere EU-landen gediscussieerd over oplossingen voor Europese problemen.

De podcast is via deze link te bekijken: https://www.bnr.nl/podcast/de-wereld/10339601/de-wereld-extra-met-jongeren-in-gesprek-over-europa-en-de-eu.

Er is hierover ook een bericht gepost op de facebookpagina van het Europees Parlement: https://www.facebook.com/Europees.Parlement.NederlandVoor meer informatie over het project European Parliament Ambassador School: Katja van Boxel (docent maatschappijleer). E-mail: k.vanboxel@grotiuscollege.nl. Telefoon: 
06-54370066.