Nieuws

Leerlingen Grotius College in debat met politici over EU

Leerlingen Grotius College in debat met politici over EU

Leerlingen Grotius College in debat met politici over EU
Uitslag scholierenverkiezingen Europees Parlement 2019

Op woensdag 22 mei maakte ProDemos bekend wat volgens de 6.086 geldig uitgebrachte stemmen van scholieren de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen is. Op het Grotius College, locatie Juniusstraat 8, hebben 180 leerlingen een stem uitgebracht, waarvan 172 geldig waren. Een groep leerlingen van het Grotius was bij de bekendmaking van de resultaten aanwezig en discussieerde met politici over verschillende onderwerpen.

Pepijn Gunneweg was de debatleider in het Huis van Europa in Den Haag. Zowel politici van 11 verschillende politieke partijen als leerlingen konden hun mening geven over de vragen of de stemleeftijd verlaagd moest worden naar 16 jaar, of asielzoekers evenredig over de EU-landen moeten worden verdeeld, of een vliegtaks verplicht moet worden in alle EU-landen en of Nederland de EU moet verlaten.

De politici waren onder de indruk van de argumenten die de leerlingen gaven om hun mening te onderbouwen. Wellicht heeft de praktische opdracht voor het vak maatschappijleer daarbij een handje geholpen: leerlingen hebben onderzocht welke Europese onderwerpen zij belangrijk vinden en welke partijen standpunten hebben die bij hun mening passen. Ook hebben ze een verkiezingsposter gemaakt die de nadruk vestigt op het –in hun ogen – belangrijkste onderwerp en de partij waarop zij wilden stemmen.

De meeste stemmen van scholieren gingen naar GroenLinks: landelijk kreeg GroenLinks 19.50%, en op het Grotius College zelfs 37.21%. Andere opvallende verschillen tussen de landelijke uitslag en de uitslag van het Grotius waren dat PVV in het land 7.64% van de stemmen kreeg en op het Grotius 0%. Ook ChristenUnie-SGP kon geen van de 180 op het Grotius uitgebrachte stemmen bemachtigen (landelijk 1.94%). VVD kreeg ook minder stemmen op het Grotius: 8.72% tegenover een percentage van 15.59% op landelijk niveau.

Kijk voor meer foto's in het fotoalbum!

Persbericht lezen? Klik hier!

Katja van Boxel en Jan Buevink