Ons onderwijsWil jij weten hoe Flexwijs precies werkt? Bekijk hier onze veel gestelde vragen en antwoorden over het flexrooster.

 

 1. Vanaf wanneer gaat het Grotius werken met Flexwijs?
 2. Wie gaan er precies werken met Flexwijs?
 3. Is Flexwijs helemaal nieuw?
 4. Hoeveel lesuren heb je per dag en hoe lang duren ze?
 5. Waarom duren de lesuren 80 minuten? Op andere scholen duren ze 45 of 50 minuten.
 6. Duren toetsen ook 80 minuten?
 7. Welke verschillende flexuren zijn er?
 8. Hoe geef ik aan welke flexuren ik kies?
 9. Hoeveel flexuren moet ik per week kiezen?
 10. Wie bepaalt hoe ik mijn flexuur invul?
 11. Ik wil graag hulp bij het kiezen van mijn flexuren.
 12. Wat als een bepaald flexuur vol zit?
 13. Zit ik bij de flexuren met leerlingen uit andere jaren of afdelingen in de klas?
 14. Bij Flexwijs heeft iedereen toch op hetzelfde moment pauze?
 15. Moet ik thuis nog veel huiswerk doen?
Vanaf wanneer gaat het Grotius werken met Flexwijs?
Vanaf schooljaar 2020-2021 hebben wij Flexwijs.
Wie gaan er precies werken met Flexwijs?
Mavo, havo, vwo en tweetalig vwo gaan werken met Flexwijs. De Waldorfafdeling in de onderbouw gaat niet werken met het flexrooster.
Is Flexwijs helemaal nieuw?
Flexwijs is nieuw op het Grotius, maar bestaat al langer. In Nederland werken zo’n dertig scholen met het flexrooster. Docenten en leerlingen op die scholen zijn erg enthousiast.
Hoeveel lesuren heb je per dag en hoe lang duren ze?
Per dag heb je drie vaste lesuren van 80 minuten. In de bovenbouw komt daar soms een vierde vaste lesuur bij. Daarnaast kies je vijf flexuren van 40 minuten per week.
Waarom duren de lesuren 80 minuten? Op andere scholen duren ze 45 of 50 minuten.
In lessen van 80 minuten is er meer tijd om op de lesstof in te gaan. De lessen worden afwisselender. Er is meer tijd voor discussies, presentaties en oefenen. Hierdoor heb je minder lessen op een dag. Je hoeft minder vaak te wisselen van lokaal. Dat zorgt voor meer rust. Na elke vaste les heb je pauze. Je kunt dan even opladen en frisse energie opdoen.
Duren toetsen ook 80 minuten?
De toets wordt afgenomen in een vast lesuur, maar hij hoeft niet perse 80 minuten te duren. De leraar kan ook ruimte inplannen voor nog wat laatste vragen voorafgaand aan de toets. Of je krijgt daarna les over een volgend onderwerp.
Welke verschillende flexuren zijn er?
Er zijn drie soorten flexuren. Tijdens vakflex kun je vragen stellen aan vakdocenten over de lesstof en extra uitleg krijgen. Handig voor vakken die je lastig vindt. In studieflex werk je zelfstandig of in groepjes aan huiswerk. Ook dan is er een docent aanwezig. Datzelfde geldt voor stilteflex, maar dan wordt er in stilte gewerkt. Voor klas 1 en 2 zijn er daarnaast Specials: lessen waarin je je creativiteit in kwijt kunt. Kies voor Sport, Cultuur en Techniek. Ook kunnen er diverse project- of taallessen georganiseerd worden.
Hoe geef ik aan welke flexuren ik kies?
In het programma Magister geef je aan bij welke flexuren je aanwezig wilt zijn. Dit doe je een week van tevoren. Elke week kun je andere flexuren in het flexrooster kiezen.
Hoeveel flexuren moet ik per week kiezen?
Per week kies je vijf of meer flexuren.
Wie bepaalt hoe ik mijn flexuur invul?
Jij bepaalt hoe je aan je vakken wilt werken. Je kiest zelf tussen vakflex, studieflex en stilteflex. De mentor kan je hierbij helpen. Het maakt niet uit welke soort flexuren je kiest. Als je wilt mag je voor vijf keer stilteflex kiezen als je daarmee goed je vakken kunt volgen en afronden.
Ik wil graag hulp bij het kiezen van mijn flexuren.
Dat kan. In klas 1 en 2 kijkt je mentor met je mee en helpt met plannen van je flexrooster. Dit gebeurt tijdens het dagelijkse mentoruur na het derde lesuur. In de bovenbouw kun je zelf een afspraak maken met je mentor tijdens een flexuur.
Wat als een bepaald flexuur vol zit?
Dan kies je een ander flexuur. Het is handig om niet pas op de laatste dag van de week je flexuren voor de week daarop in te plannen.
Zit ik bij de flexuren met leerlingen uit andere jaren of afdelingen in de klas?
Tijdens de vakflex zit je alleen met leerlingen uit hetzelfde jaar, of met 1 ander leerjaar samen. In vakflex kunnen ook afdelingen worden gecombineerd. Bijvoorbeeld: scheikunde voor 3 havo en 3 vwo, of wiskunde voor 3 en 4 mavo. Tijdens de studieflex of stilteflex kun je met leerlingen uit alle andere jaren en afdelingen samenzitten.
Bij Flexwijs heeft iedereen toch op hetzelfde moment pauze?
Dat klopt. Bij Flexwijs mag je pauze houden in de kantine, maar ook in de gangen. Er is dus genoeg ruimte voor iedereen in het gebouw.
Moet ik thuis nog veel huiswerk doen?
Omdat je tijdens de flexuren de ruimte krijgt om je huiswerk te doen, kun je naar huis met minder of geen huiswerk.

Je ziet jou mentor meerdere keren per week, zowel voor vaklessen als mentoruren.