Oud-leerlingen

Actrice Sytske van der Ster

Actrice Sytske van der Ster

“Het begon op het Grotius”

Het begon met Les Misérables. Toen Sytske die musical in de brugklas gezien had, wist ze: dat wil ik later ook. Zingen, dansen, acteren. En dat doet ze inmiddels met veel succes, in musicals, tv-series en films. Die mooie professionele carrière startte in 1993 op het Grotius College in de derde klas met de uitvoering van Cats.

Ze had die musical in de tweede klas gezien. “We zijn met het gezin naar de uitvoering van Cats in Londen geweest. Dat was duur, maar we wilden zo graag. Niet alleen ik, ook mijn broer Jelle en zus Femke. Mijn vader zei dat we het geld ervoor dan maar zelf moesten verdienen. En toen hebben we ons verhuurd als zwarte pieten, mijn vader was sinterklaas en mijn moeder de chauffeur.”

Het hele gezin werd ook ingeschakeld toen het plan vorm kreeg om die musical in school uit te voeren. “Klasgenoot Leonne Meerse had Cats in Nederland gezien en was net zo enthousiast. We zijn toen met een aantal meiden uit de klas begonnen met repeteren bij haar thuis in de garage. Mijn broer en zus deden ook mee. Toen we een paar dansjes hadden ingestudeerd, kwam onze mentor, mevrouw Van Walsum kijken,” herinnert Sytske zich.

Anne van Walsum is dat moment niet vergeten. “Ik was super verrast”, vertelt de lerares Frans, “acht meiden uit mijn A3-klas waren onder de strakke leiding van Sytske aan het dansen en zingen. Het had een heel goed niveau en ik vond dat ze het op de school moesten uitvoeren. Ik heb toen Rien Oosterdag en Rob Deen ingeschakeld en ervoor gezorgd dat ze op school konden repeteren”. Ze volgt de carrière van Sytske met belangstelling. “Ik heb Foxtrot gezien en we zijn met het gezin naar Pietje Bel geweest waarin zij de moeder van Sproet speelde. In 2007 gaf ze gastlessen in het Hofpleintheater waar mijn dochter ook aan het repeteren was”.

Sytske is nog steeds vol lof over de stimulerende rol van haar mentor. “Zij zorgde ervoor dat we er echt in gingen geloven. Door haar kreeg ik die drive”. Die stimulans kreeg ze ook in het gezin. Vader Piet had een aannemersbedrijf en zorgde voor de decors, moeder deed de catering. De leerlingen maakten zelf hun kleding. Met de analyse van de teksten en de goede uitspraak werden ze geholpen door hun docent Engels, de heer Hilbert. “We kregen van hem ook nog allemaal een 10 als extra so-cijfer voor onze inzet”, meldt Sytske. De productie werd een succes.

“We hebben Cats zes keer uitgevoerd, we kwamen in de krant en Iris Mischgofsky regelde via haar vader dat we ook in de TU-aula een uitvoering konden geven. Als cadeau kregen we toen kaartjes voor Phantom of the Opera in het Circustheater in Scheveningen”.

Cats was nog een uitvoering in play back. In de vierde klas werd de opzet ambitieuzer. In Sweeney Todd werd echt gezonden. Sytske zat ondertussen op zang- en dansles en nam weer met strakke hand de regie op zich. “We begonnen met een grote groep, maar het was voor sommigen toch te hoog gegrepen, dus we bleven met een klein club over.”

Voor de stap naar een professionele carrière moesten andere podia gevonden worden. Sytske deed in vwo-6 auditie bij de Efteling. Ze kreeg de hoofdrol van Roodkapje en Doornroosje in de sprookjesshow. “Het repeteren voor die productie begon al op 1 maart. In overleg met de schoolleiding mocht ik verzuimen. In de kleedkamer op de Efteling heb ik toen zitten blokken voor de so’s en het examen. Ik heb daardoor minder hoge cijfers gehaald, maar ben toch geslaagd. Het jaar daarop werd ik aangenomen op de Kleinkunst academie”.

Kansen

Op het Grotius College krijgen talentvolle leerlingen alle ruimte om het beste uit zich zelf te halen. Sytske en haar broer en zus zijn hiervan mooie voorbeelden: Sytske kwam van de basisschool met een mavo/havo advies. Ze werd uit de tweede bevorderd naar havo 3, maar omdat er te veel leerlingen waren voor een havo 3 klas, kreeg zij met enkele anderen de kans om naar 3 vwo door te stromen. Ze haalde zonder doubleren haar vwo-diploma. Ook Jelle kwam met een mavo/havo advies binnen. Bewees zich in de heterogene brugklas en stroomde door naar vwo. Ook hij haalde zonder te blijven zitten het vwo-diploma. Zus Femke mocht niet eens naar de Juniusstraat, omdat de basisschool vond dat ze een lbo-leerling was. Na veel praten kregen de ouders gedaan dat het een mavo/lbo advies werd, zodat ze toch in de brugklas kon beginnen. Via de mavo haalde ze zonder doubleren een mooi havo-diploma.

Sytske is niet de enige actrice afkomstig van het Grotius. Er zijn meer oud-leerlingen die een professionele theatercarrière zijn begonnen. Een greep uit de laatste decennia:
Boris van Bommel, acteur bij o.a. Utrechtse Spelen
Kasper Kapteijn, regisseur o.a. bij theatergroep Cosmic

Ricky Koole, zangeres-actrice, was al in meer dan 15 films te zien en speelde een rol in Heer en Meester, de tv-serie waarin Sytske een hoofdrol had.

Vincent Linthorst, acteur bij het Nationale Toneel

Remco Melles, acteur o.a. bij theater Oostpoort en in Flikken Maastricht

Thomas van Ouwerkerk, acteur o.a. bij tg MAX

Sanne de Waard, was zangeres in Montezuma’s Revenge.

‹‹ Terug naar overzicht