Oud-leerlingen

CEO Boyan Slat (The Ocean Cleanup)

CEO Boyan Slat (The Ocean Cleanup)

“Van profielwerkstuk naar wereldproject”

“Ooit was er het stenen tijdperk, daarna kwam de bronstijd en nu zitten we middenin het plastic tijdperk”, zo begon Boyan Slat, oud leerling van het Grotius College, zijn TedX-presentatie op 24 november 2012 in Delft. Daarna veranderde het leven van de nu 21-jarige Boyan totaal. De presentatie op de TU Delft werd een hit op YouTube en sindsdien is hij bedolven onder de media-aandacht. Hij was niet langer alleen; zijn idee om het plastic uit de wereldzeeën te halen kreeg internationale bekendheid. Zijn naam, zijn leeftijd en het project haalden de wereldpers.

Boyan ging lucht- en ruimtevaart studeren, maar heeft zijn studie na driekwart jaar opgegeven om zich te wijden aan zijn project. Hij is op dit moment CEO van de door hem opgerichte The Ocean Cleanup, een stichting die bestaat uit ca. 100 vrijwilligers, die zich hebben bezig gehouden met een haalbaarheidsstudie. Op 3 juni 2014 heeft Boyan zijn rapport gepresenteerd in New York. Het onmogelijk geachte idee om het plastic op een revolutionaire manier uit de zee te halen, bleek mogelijk. Een crowdfundingactie startte en in 100 dagen haalde hij de benodigde twee miljoen dollar op om het pilotproject te starten. Boyan is regelmatig in het wereldnieuws met zijn project om de oceanen plasticvrij te krijgen.

Profielwerkstuk

Zonder internet, de sociale media en de populariteit van crowdfunding had dit project mogelijk niet zo’n vlucht genomen. Zeker is dat het zonder Boyan Slat niet had bestaan. “Ik kreeg het idee tijdens een vakantie in Griekenland. Ik duik graag, maar zag in de zee meer plastic drijven dan vissen zwemmen”, vertelt Boyan. Samen met een mede-leerling van het Grotius College, Tan Nguyen, werkte hij in 2012 het idee uit in het profielwerkstuk. “We beschreven het idee van drijvende barrières die het plastic in de oceanen konden opvangen. Als je dat met een schip en netten zou doen op een conventionele manier zou dat duizenden jaren kosten. Dat werkt niet.”

Het profielwerkstuk (met de titel: “Marine Litter Extraction”) werd maar liefst met een 10 beoordeeld op het Grotius. De TUD heeft het als beste werkstuk beschouwd. Vandaar de uitnodiging aan Boyan voor de TedX-presentatie een paar maanden later.

Tijdens een verblijf op de Azoren kreeg Boyan Slat een Eureka-moment: waarom zou je door de oceanen gaan als de oceaan door jou kan gaan? Het moest mogelijk zijn gebruik te maken van de stromingen en op verschillende plekken in de oceanen barrières te verankeren om het daar samengestroomde plastic te verzamelen. Hij legde de vraag voor aan verschillende wetenschappers en kreeg toen een lijst met vijftig problemen die moesten worden opgelost. Vragen op het gebied van techniek, oceanografie, ecologie, maritiem recht, recycling en financiën. In de haalbaarheidsstudie zijn oplossingen gevonden voor al deze problemen. Inmiddels is de organisatie aangevuld met betaalde experts vanuit de hele wereld. Na de haalbaarheidsstudie zijn er meerdere onderzoek expedities naar de gyres ondernomen, waaronder de Mega Expedition in de zomer van 2015. Tijdens de Mega Expedition stak een vloot van ongeveer 30 schepen gelijktijdig de Great Pacific Garbage Patch over om onderzoek te doen naar de kwaliteit van het plastic. In 2016 werd een prototype van de barrière getest in de Noordzee.

Tto

Boyan heeft op het Grotius College de tweetalige vwo opleiding gevolgd. Een opleiding waar hij veel aan heeft gehad: de voertaal van zijn firma is, gezien het internationale karakter, Engels. Boyan spreekt vloeiend Engels, mede dankzij de tto-opleiding. Hij kan het iedereen aanraden!

Voor meer informatie over dit project: www.theoceancleanup.com

‹‹ Terug naar overzicht