Oud-leerlingen

Oud-leerling Lilian Magermans

Oud-leerling Lilian Magermans

“Van Grotius naar Harvard”

"Ik ben altijd opzoek naar een uitdaging en het was voor mij dus een logische stap om het meest uitgebreide middelbare schoolpakket te kiezen. Niet alleen wilde ik dolgraag gymnasium uitproberen, maar ook het tto sprak me erg aan. In eerste instantie was ik dus vooral geïnteresseerd in tto, omdat het me een extra uitdaging leek. Zo kwam het dat ik, nu bijna 7 jaar geleden, voor het eerst het Grotius betrad op de open dag. Ik voelde me eigenlijk meteen thuis op het Grotius, er hing (en hangt nog steeds) een warme en open sfeer. Ik herinner vooral dat ik erg onder de indruk was van de tekenafdeling en alle prachtige kunstwerken die door de hele school hangen. Na de open dag was de keuze snel gemaakt: tweetalig gymnasium op het Grotius College.

Ik heb ontzettend genoten van mijn tijd op het Grotius en heb me er vanaf het begin erg thuis gevoeld. Ik denk dat de eerste indruk en het gevoel dat je hebt wanneer je een school voor het eerst inloopt super belangrijk is, vertrouw op je instinct! Voor mij als topsporter (ik roeide voor het nationale jeugdteam) was het erg fijn dat ik hierin ondersteund werd door het Grotius, ze gaven mij de vrijheid en het vertrouwen om bijvoorbeeld een trainingskamp te draaien in Spanje, terwijl ik eigenlijk in de schoolbanken moest zitten. Dat vertrouwen in zelfstandigheid en verantwoordelijkheid was sowieso iets wat ik ontzettend kon waarderen. Zo stellen de meeste leraren zich niet op als de alwetende dictator, maar staan vaak open voor suggesties en luisteren naar wat de leerling te zeggen heeft.

Ik heb het tto als extreem waardevol ervaren. Niet alleen doe je een goede beheersing op van de Engelse taal, het tto geeft je ook een bredere en meer globale kijk op de wereld. Zo leer je over andere culturen en kijk je niet alleen vanuit een “Nederlands perspectief” de wereld in. Ook leer je in de bovenbouw, wanneer je het IB programma doet, ontzettend goed analyseren en schrijven, iets wat mij erg heeft geholpen bij de schrijfopdrachten die ik nu op de universiteit krijg. Trouwens, tto is vooral ook gewoon ontzettend leuk! Elk jaar reizen de tto leerlingen naar een Engelstalig land en die reisjes behoren tot mijn favoriete herinneringen van mijn middelbareschooltijd.

Ik vind het echt ontzettend gaaf om aan Harvard te kunnen studeren. Zoals ik aan het begin al zei ben ik altijd op zoek naar een uitdaging en reken maar dat Harvard die biedt, haha. Maar één van de coolste dingen van studeren aan Harvard is de diversiteit van de studenten. Zo zit ik de ene lunch te praten met een jongen uit Birma die die vol passie vertelt over zijn interesse in poëzie en luister ik ’s avonds aandachtig naar een meisje uit Berlijn dat me haar ingewikkelde biologie project probeert uit te leggen. Het feit dat ik elke dag met zoveel verschillende mensen met verschillende interesses en achtergronden in aanraking kom is echt geweldig! Wat dat betreft was mijn tijd op het Grotius heel leerzaam want hier heb ik geleerd om met mensen van verschillende achtergronden om te gaan. Het Grotius staat midden in de wereld en is geen eiland waarop je alleen met mensen met dezelfde achtergrond omgaat en bereidt je dus ook buiten de lessen voor op het echte leven!"

‹‹ Terug naar overzicht