Oud-leerlingen

Schaakgrootmeester Anish Giri

Schaakgrootmeester Anish Giri

“Grotius gaf mij tijd om te schaken”

Maar liefst twee schaakgrootmeesters behaalden hun diploma op onze school. Zowel Jan Timman (gymnasium 1969) als Anish Giri (tweetalig vwo 2013) waren aanstormende talenten die tijdens hun schooltijd veel medewerking van school kregen om hun sport te beoefenen.
Timman vertelt daarover in het interview in het jubileumboek van 1989: ‘Ik was Nederlands jeugdkampioen op m’n veertiende en ging daarom al toernooien spelen in Rusland. Zolang ik mijn schoolwerk bijhield deed de school daar niet moeilijk over.’ In totaal werd hij negen keer Nederlands kampioen.

Voor Giri gold eenzelfde regeling. Alleen had hij het wat moeilijker, omdat hij vanuit Rusland via Japan in 2008 naar Nederland was geëmigreerd en ook nog Nederlands moest leren. Hij zegt:

’Alhoewel ik vanaf mijn kindertijd al veel tijd besteedde aan het schaken, was school altijd heel erg belangrijk voor mij. TTO was een prima optie, ik spreek graag Engels en de Engelse literatuur is een van mijn interesses. Ik hoorde veel verhalen over Nederlandse scholen. In het algemeen zijn ze veel strenger als het om absenties gaat dan de scholen in de landen waar ik heb gewoond en gestudeerd (Rusland, Japan). Ik was echter heel verrast met de vrijheid die ik kreeg op het Grotius. Dat heeft mij heel erg geholpen met mijn schaakcarrière. De opleiding werd steeds lastiger en ik was ook steeds meer bezig met het schaken, maar gelukkig is het allemaal goed afgelopen en heb ik zonder doubleren mijn vwo- en tto-diploma behaald.’

Tijdens zijn schooltijd werd hij al drie keer Nederlands kampioen.
Anish Giri schrijft over zijn partijen op zijn website nu in het Engels. Na zijn vwo-examen in 2013 richt hij zich volledig op schaken. Momenteel is hij nummer 3 van de wereld.

De vader van Anish is Nepalees en mede daarom speelde hij in zijn examenjaar tijdens de Open Dag van het Grotius College ten bate van het Nepalproject een simultaan die ruim 2000 euro op bracht.

Ook Timman kwam naar zijn oude school terug om te schaken. Spectaculair was de partij tegen Arthur Joesoepov in 1989 op de Markt in Delft met levende schaakstukken. Klas AH2a fungeerde als levende schaakstukken, terwijl beide grootmeesters hoog gezeten op scheidsrechterstoelen van het tennis hun zetten afgaven.

Giri hoorde voor het eerst van het bestaan van Timman in Rusland. ‘Timman was toen al een hele beroemde schaker, niet alleen in Nederland , maar internationaal. Hij was een tijdlang de best of the rest na de Russische schakers Karpov en Kasparov. Als jonge schaker in Rusland moest ik ook zijn klassieke partijen naspelen en bestuderen.’

Anish speelde een paar keer tegen Timman. ‘Maar het is nu natuurlijk heel anders, zijn beste jaren waren de jaren tachtig, alhoewel hij nog steeds een hele sterke grootmeester is en blijft volhouden.’ En hij besluit lachend: ’Schakers zijn heel bijgelovig, dus het lijkt mij een goed teken dat ik ook, net als Jan Timman op het Grotius heb gezeten.’

‹‹ Terug naar overzicht