Actueel

Home | Actueel | Grotius Gymnasiumdag 2024

Grotius Gymnasiumdag 2024

7 juni 2024

Is het een pizza? Een granaatappel? Een bord eten? Wat wil de marmeren figuur op de zuil in het vuur gooien? En die vogel, is dat een uil? Een duif? Een kip? Wat stelt het eigenlijk allemaal voor, de afbeeldingen uit de klassieke oudheid die te zien zijn op reliëfs, grafzuilen, vazen, standbeelden?

De gymnasiasten van het Grotius College bezochten deze week tijdens de Grotius Gymnasiumdag het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Ze kwamen erachter dat de godin op de zuil geen pizza in het vuur gooide maar wierook, dat de vogel boven haar hoofd een pauw was, dat de rijkste Romeinen graag parfum droegen dat naar kaneel rook, dat er zonder Romeinse inmenging geen konijnen in Nederland zouden zijn geweest, dat Julius Caesar veel minder haar op zijn hoofd had had dan zijn standbeelden doen vermoeden, en dat je met goed puzzelen na een paar jaar Latijn echt wel in staat bent een antieke inscriptie te ontcijferen.

Van de eerste tot en met de vijfde klas kregen alle gymnasiasten interactieve rondleidingen en workshops. Voor sommigen gesneden koek: ‘Ik heb niets gehoord wat ik niet al wist. Maar het was wel heel leuk!’, voor anderen een eye-opener: ‘Best mooi, zo’n Romeinse villa’, en ook het competitie-element in sommige workshops sprak tot de verbeelding, vooral omdat de winnaar een kort moment een gouden Romeinse helm mocht dragen, althans, een replica - het origineel kon veilig achter glas bewonderd worden. Het ging om de zogeheten Peel-helm: in Nederland gevonden, in de modder, gewikkeld in doeken. ‘Ze waren best dichtbij, die Romeinen’, concludeerden de leerlingen. Om vervolgens te genieten van het hoogtepunt van de dag: een heel on-Romeins ijsje, om de klassieken te vieren.Juniusstraat 8, 2625 XZ Delft
Telefoon: 015-8 000 000
E-mail: info@grotiuscollege.nl

Volg ons op: